De praktijk

Wat wij bereikt hebben met appartementencomplex AanMere, dat speciaal voor volwassenen die geïndiceerd zijn met ASS bedoeld is, is dat er extra geluidsisolerende materialen zijn gebruikt voor de woningen. De lift in het gebouw is zo geluidsarm mogelijk. Ook is het toilet niet in de badkamer geplaatst zodat gasten van bewoners die het toilet willen gebruiken niet in de badkamer hoeven te komen. Tevens zijn er rustige kleuren gebruikt in de diverse gezamenlijke/openbare ruimten.

Wel moet worden aangetekend dat bewoners die een te groot beslag op (complexe) zorg leggen, of die om andere redenen niet in staat zijn om zich te voegen in de eisen die deze woonvorm aan de bewoners stelt, niet de geschikte deelnemers zijn voor een dergelijk project. Deze overweging veronderstelt dan ook een gedegen en rechtvaardige vorm van selectie van kandidaten die voor een dergelijke woonvorm in aanmerking komen.

Om sociaal isolement te voorkomen is het idee ontstaan om in de huiskamer gezamenlijke momenten in te lassen. Zo kan men in onze keuken, als dat met de coronamaatregelen weer mogelijk is, denken aan een (aantal) keer in de week de avondmaaltijd samen te bereiden en te genieten, daarbij kunnen ook professionals kookinstructies geven. Tevens kan er centraal van alles worden georganiseerd waaraan bewoners ongedwongen kunnen deelnemen. Men kan hierbij denken aan (bord)spellen spelen, gezamenlijk tv kijken, onder andere bij (sportevenementen) en andere vormen van ontspanning. Maar ook aan meer educatieve voorzieningen, bijvoorbeeld in sfeer van het bevorderen van de zelfstandigheid of creativiteit zijn mogelijk.

Onze ruime keuken in de huiskamer Onze ruime keuken in de huiskamer
Ander aanzicht keuken Ander aanzicht keuken