gallery/pexels-photo
gallery/logo

Beleidsplan

Stichting BWA-Nederland is notariële opgericht op 23 maart 2012.
Er waren op dat moment geen concrete plannen om een project te realiseren. Voor de oprichting van de stichting waren er geen gelden beschikbaar om de notaris voor zijn werkzaamheden te betalen. Dit bedrag, de website en hosting werden betaald uit private middelen door de initiatiefnemer/voorzitter betaald.


Boodschap
Vanaf medio 2011 zijn we steeds bezig geweest met het realiseren van de een project.
De belangrijkste boodschap die uit gedragen werd en wordt is dat wonen en zorg gescheiden moeten worden. Iedereen die woont heeft woonlasten zoals huur, energie kosten, eten ed. Waarom zouden we deze (jong) volwassenen die met professionele hulp minimaal zelfstandig kunnen functioneren niet zelfstandig kunnen laten wonen. Iedere bewoner kan en mag zijn eigen zorgverlener kiezen.

 

Voordeel
Er ontstaan een aantal voordelen:
1. In het beschermd wonen komt er plek vrij voor iemand die het nodig heeft.
2. Zelfstandig huisvesten is een stap voorwaarts op weg naar zelfstandigheid.
3. Zaken die nog niet goed gaan kunnen dan verder ontwikkeld worden.
4. Door gebruik te maken van wat ze goed kunnen worden ze meer bij en door de maatschappij betrokken.

 

Financieel
Vanaf het moment dat de stichting is opgericht is er financieel niet veel gebeurd. De stichting was wel goed om bij organisaties binnen te komen. Het heeft niet direct veel opgeleverd. Wel werden steeds we bekender binnen het netwerk.
Motiemarkt
De grote doorbraak kwam met een motiemarkt in 2015 van de gemeente Almere.
De Stichting BWA-Nederland heeft daar gestaan met mooie tekeningen en veel enthousiasme. Iedere politieke partij werd aangesproken en kreeg te horen wat wij wilde. De eerste vraag die gesteld werd was: 'hoeveel gaat dit kosten!' Die vraag konden wij eenvoudig beantwoorden, zo'n project kost u de gemeente niets, sterker nog het gaat de gemeente geld opleveren. Een project zonder overhead. Alle kosten voor het wonen worden door de bewoners zelf betaald. Daarnaast is de zorg maatwerk. Iedereen kiest wat hij/zij aan coaching of zorg nodig heeft.
Na afloop bleek dat onze motie bijna unanieme was aangenomen.


Toekomst
Dankzij de motie is in 2016 BWA-Nederland samen met de Goede Stede in Almere begonnen om het project te realiseren. In mei 2017 is er bij de gemeente Almere de aanvraag voor een bouwvergunning ingediend. Waarschijnlijk zal de bouw eind 2017 starten en in 2018 de eerste sleutel uitgereikt.
Voor de inrichting van de gemeenschappelijke ruimte En kleine voorzieningen hebben we geld nodig. Hiervoor willen wij fondsenwerven.